18/03/2017

Много по-лесно е да се избере матрак за възрастен, отколкото за новородено бебе, което е и много по-отговорно.

Бебетата се нуждаят от около 14 – 16 часа сън на денонощие. Всяка майка знае от какво значение е осигуряването на сигурен и спокоен сън за малкото дете.  Бебето не може да каже дали се чувства удобно, за това родителят трябва да избере най-добрият вариант матрак, който ще му осигури приятни сънища и съответно спокойни дни.

Първото нещо, с което родителите трябва да се съобразят, е размерът матрак с този на леглото.
Какво трябва да знаете за да  вземете правилния размер на  матрак.

  • Леглото трябва да бъде сглобено преди измерването на матрака.
  • След като леглото е сглобено, измерете точно  вътрешната дължина и ширина на леглото. Разстоянието между матрака и страните на детското легло не трябва да бъде повече от 2см.
  • Той трябва да е добре прилепнал до страниците на леглото, но не трябва да бъде прекалено стегнат тъй като това  ще наруши правилната позиция за използването му.
  • Когато знаете  точните размери на леглото  ги съпоставите с тези на предлаганите матраци. Ако се притеснявате, че размерите на креватчето са нестандартни и съответно изискват по-специално оразмеряване за матрак, не се притеснявайте ние можем да изработим матрак по ваш размер.

Следващият въпрос, с който ще трябва да се съобразите е избора на меки или твърди матраци за бебета.

Специалистите заявяват, че бебето трябва да спи върху умерено твърд матрак. Обяснението се крие във факта, че бебетата са твърде малки и безпомощни, за да повдигат сами главичката си. Отговорната задача на бебешките матраци е не само да осигурят пълноценен сън, но и да се грижат за нормалното костно развитие на бебетата и малките деца и да ги предпазват от гръбначни изкривявания.

Може да проверите твърдостта на матрака като натиснете няколко пъти с ръка повърхността му. Колкото по – голямо съпротивление усещате при натиск, толкова по – твърд е матрака.

Друга важна особеност при изборът на матрак е различните и  качествени материали вложени в него. Те правят детския матрак дишащ и го пазят от развитие на различни микроорганизми – акари, гъбички, плесен и др.

Разнообразието от материали за производството на детски матраци е голямо. Вие може да избирате между :

  • Кокос
  • Латекс
  • Пяна
  • Природни пълнители
  • И в комбинация от тях.

Запознайте се с характеристиките на предлаганите модели, за да направите най подходящият избор на матрак за вашето дете.